Koi ponty etetése és gondozása


Koi ponty etetése és gondozása
"A koi etetése nem csak a táplálékról szól - hanem a kapcsolatról is. Ez a bizalom, a megfigyelés és a gondoskodás pillanata. Ha jól csinálod, a koi tavad élő beszélgetéssé válik."
Martin Kammerer, Konishi Koi FarmSzezonális táplálkozási ritmusok
A koik nem eszik ugyanazt a táplálékot egész évben - nem is kellene. Anyagcseréjük a víz hőmérsékletéhez igazodik. Az optimális egészség érdekében az évszakokkal összhangban etessük őket.
TAVASZ és NYÁR (növekedési fázis)
- A koi-k aktívak, társaságkedvelőek és éhesek.
- Használjon magas százalékos pelletet (40-45%) a növekedés és a szín támogatása érdekében.
- Válasszon további vitaminokat és immunrendszer-erősítőket.
- Naponta 2-3 alkalommal etessük - de csak annyit,a koi 5-10 perc alatt meg tud enni.
Profi tipp: A vízszennyezés elkerülése érdekében azonnal távolítsa el az ételmaradékot.
ŐSZ (lefutási szakasz)
- Csökkentse a fehérjét, növelje az emészthetőséget.
- Válassza a búzacsíra-alapú vagy átmeneti szezonális takarmányt.
- Csökkentse napi 1-2 etetésre, kisebb adagokra.
- A koi felkészítése az anyagcsere csökkenésére és a télállóságra
TÉL (nyugalmi fázis)
- 10°C alatt = teljesen le kell állítani a halak etetését
- A koi-k emésztése szinte leáll - az etetés árthat nekik
- Ha szükséges, alacsony hőmérsékletű takarmányt és csak takarékosan használjon (csak 8-10 °C felett).
Pro tipp: etessünk amhőmérséklet szerint, ne rutinból.
Etetési gyakoriság és mennyiség
Az etetés nem csak a mennyiségről szól, hanem a minőségről és az időzítésről is.
Szezon | Frekvencia | Mennyiség |
Tavaszi-nyári | Naponta 2-3 alkalommal | Mit esznek 5-10 perc alatt |
Ősz | Naponta 1-2 alkalommal | Fokozatosan csökkentse az adagokat |
Télen (<10°C) | Nincs | Teljesen leállítani az etetést |
Mit nem szabad etetni
A koi-k mindent megrágcsálnak - de néhány dolog többet árt, mint használ:
- Túl sok zsír: Emésztési problémák, zsírmáj, elhízás
- Lejárt élelmiszerek: Penész, toxinok, bélbetegségek
- Egyéb állati takarmányok: Rossz egyensúly a koi igényeihez mérten
- Nyers zöldségek vagy gyümölcsök: Alacsony tápérték, nagy a fertőzés veszélye.
- Túltáplálás: A zavaros víz és a szűrőszennyezés leggyakoribb oka
Profi tipp: Tárolja az élelmiszereket légmentesen záródó, száraz tárolóedényekben, hogy megőrizze a tápanyagokat és megelőzze a romlást.
A rossz közérzet jelei: Tudja, mire kell figyelni
Tünet | Mit jelenthet |
Letargia vagy elszigeteltség | Stressz, fertőzés, rossz vízminőség, színvesztés |
Színvesztés | Tápanyaghiány vagy korai megbetegedés |
Nehéz légzés a felszínen | Alacsony oxigénszint vagy kopoltyúproblémák |
Étvágytalanság | Első figyelmeztetés - keresse a mintákat |
Fizikai változások | Foltok, duzzanatok, elváltozások keresése vagy fehér pehely |
A hal etetéséhez számos eszközt tudunk ajánlani. Napelemes halatető, automata halatető stb... Kattintson ide és nézze meg webáruházunk ajánlásait.
Yvo tippje
"Nem csak halakat etetsz. Bizalmat építesz. Minél jobban megfigyeled, annál hamarabb észleled a problémákat és annál jobban fognak virágozni a koi-k - kívül és belül egyaránt."

Verhetetlen árak és termék választék
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Értesülj hamarabb akcióinkról!
Kapj kedvezményeket!