termékek

Blog

Kerti tavunk karbantartása ősszel, felkészítése a télre

Koi-farm.hu
Koi-farm.hu
2011.10.21
Kerti tavunk karbantartása ősszel, felkészítése a télre

Kerti tavainkat a hidegebb idő beálltával fel kel készítenünk a télre. Törekednünk kell arra, hogy minél kevesebb szerves anyag maradjon a kerti tóban, mivel...

 

 

Garden Fountain Pond Landscape Park Style Design 2955681

 

 

 

     Kerti tavainkat a hidegebb idő beálltával fel kel készítenünk a télre. Törekednünk kell arra, hogy minél kevesebb szerves anyag maradjon a kerti tóban, mivel szerves anyagok hiányában nem lesz mérgező gáztermelődés amitől halaink megfulladhatnak. Ezenkivűl a tószűrőnket is kevésbé terheljük le, hogyha kiszedjük a lebomló anyagokat.


      Ennek az egyik legegyszerűbb megoldása, illetve megelőzése a lombvédő hálók használata, amit a tó teljes felületére kifeszítve megakadályozzuk a levelek belehullását.

 

A lombvédő háló több szerepet betölthet. Akár egész évben hasznáhatjuk a macskák, kócsagok ellen, azonkívül főleg ősz tájékán megakadályozza, hogy a falevelek a tavunkba hulljanak, ezáltal kevesebb lebomló szerves anyag kerül a halainkhoz.

 

A háló szemmérete 17mm amely rombusz alakban van. 100 méteres tekercsekből tudunk igény szerint méretre levágni, vagy előre csomagolt fix méretekben is kapható.

 

 

 

     A már a vízre került falevelek és a víz tetején úszó szennyeződés ellen legjobb tótechnikai berendezés a skimmer amely a víz felszínéről szívja a vizet egy szűrőbe így tüntetve el a felületi szennyeződéseket. A skimmerek között megkülönböztetünk vízen úszó, a tófenékhez és a tó falához rögzített típusokat. Továbbá válogathatunk saját szívó motorral ellátott, vagy külső szivattyúra szerelhetőek között, annak függvényében, hogy a tavunknak melyik praktikusabb.

 

 

 

     Másik és egyben pénztárca barátibb megoldás a vízbe hullott levelek, szennyeződések eltávolítására: a kézi hálók, melyek segítségével kézzel tudjuk kimerni a vízen levő szennyeződéseket. Ezek több fajta szemsűrűségben és több méretben kaphatók hosszabítható nyelekkel. Továbbá vásárolhatunk akár egy nyélhez több méretű fejet is, így könnyítve és gyorsítva meg a munkánkat.

 


 

     A felszínről már leült szennyeződéseket a tóporszívóval lehet eltávolítani. Ezzel a berendezéssel anélkül tudjuk eltávolítani az egész évben felgyülemlett hordalékot, hogy tavunkat teljesen le kellene engednünk. Szépen felszívja az iszapot és a fenékre süllyedt faleveleket is. Az általános típusok egy kamrával vannak ellátva, Ezek a szívás leállása után ürítenek pihentetve addig a porszívó szívó motorját. Az újabb típusok, mint például a PondoVac 4 már két kamrával rendelkeznek. Ezek gravitációs kifolyással vannak ellátva, tehát a porszívónál magasabb kifolyást nem lehet kivitelezni. A jelenlegi legújabb típusú porszívó a PondoVac 5, amely azontúl, hogy képes folyamatosan, azonos időben szívni és üríteni, képes arra, hogy egy motor segítségével akár egy 2 méter magas kerítésen át is nyomja a kifolyó vízet.

 


 

     Elszáradt vízi növények leveleit, vízen úszó trópusi növényeinket (vízi saláta, jácint) érdemes kiszedni, visszavágni, mivel ezek lebomlása csak fokozza a gáztermelődést. Ezekben segítenek a különböző vízinövény csipeszek és ollók, amelyek,  akár a hálók, több formában, méretben találhatóak, így könnyítve meg a különböző helyszíneken történő használatukat

 

 

 

     Amennyiben a bomlási folyamat már annyira előrehaladott, hogy már csipesszel nem tudjuk kiszedni, akkor segítségünkre lehetnek a különböző iszapmentesítő szerek. Ezek lényegében foszfátmegkötő anyagok, melyek a tó alján leülepedett szerves és szervetlen anyagokat (rotható levelek, haltápmaradék stb) megköti és megakadályozza az algásodást és a gázok kibocsájtását.

 

 


 

 

     Végső lépés a kerti tavunk gázmentesítésében, a tó jégtelenítő, jégmentesítő berendezések behelyezése. Ezek a termékek a folytonos levegő és víz mozgatásával állandó léket biztosítanak így, a még fenéken maradt szerves anyagok bomlástermékei is távozni tudnak tavunkból.

 

 


 

     Sok pénzt spórolhatunk meg, ha tószűrőinket rendesen téliesítjük! A szivattyúk nagy része lent van a tó alján, ezáltal kívül esik a fagyhatáron. Magasabb vízrétegbe helyezett szivattyúkat érdemes kivenni a tóból. UV-C lámpánkat még ha a szűrőt kint is hagyjuk, azt be kell tenni fagymentes helyre. Ellenkező esetben a kvarccső, izzó, trafórész és a ház szétfagyásával járhat. A szűrőtartályban található szűrőközegeket (szivacs, zeolit) tisztítás és szárítás után elcsomagolva tegyük el tavaszig. A szűrőtartályt, ha nem helyezzük fagymentes helyre, takarjuk le úgy, hogy az egész télen száraz maradjon és ne jusson bele folyadék amitől szét tudna fagyni.

 


Halainkat 8 °C vízhőmérséklet alatt már nem érdemes etetni, hidegvérű állat lévén szervezetük funkciói, így az emésztésük is lelassul. Lassan fognak úszkálni tavunkban nagyobb hidegekben a tó legmélyebb részére ereszkednek le. Iszapréteg nem kell nekik, sőt gázképződés miatt kifejezetten káros.

 


A kerti tó téliesítését, az első jégpillésedést követően szoktuk elvégezni. A szűrő addig is dolgozzon, az UV-C lámpát 10 °C vízhőmérséklet alatt felesleges működtetni.

 


Halaink és kerti tavunk tavasszal meg fogják hálálni az őszi törődést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Létrehozás dátuma: 2011-10-21

 

Módosítás dátuma: 2021-11-05