termékek

Blog

UV-C szűrők

Koi-farm.hu
Koi-farm.hu
2014.02.26
UV-C szűrők

Mindenki kristálytiszta vizet szeretne tavába, akváriumába, ugyanakkor mindenki azt szeretné ha halai és egyéb tavi élőlényei maximálisan egészségesen, és életerőben bővelkedve...

Mindenki kristálytiszta vizet szeretne tavába, akváriumába, ugyanakkor mindenki azt szeretné ha halai és egyéb tavi élőlényei maximálisan egészségesen, és életerőben bővelkedve válhatnának szemlélhetővé. E célkitűzésben segíthet az alább bemutatásra kerülő technikai berendezés, mely kis helyigénye ellenére manapság már szinte nélkülözhetetlen is a kerti tavak szűrése során, és egyre nagyobb teret hódít az akvarisztikában is. Nézzük hát tulajdonképpen mit is takar a kifejezés „UV-C szűrő”, illetve egyáltalán szűrésről van szó ez esetben?

 

A felmerülő kérdés második felére a válasz röviden megadható: nem, nem fizikai vagy kémiai szűrésről van szó, de még csak nem is biológiai szűrés az ami történik! Mint köztudott az UV fény egyes tartományainak eltérő élettani hatásai vannak- említhetők a különféle hullámhosszúságok megnevezései is, úgymint:
    • UV-A: hullámhosszúsága 315-400 nanométer közé esik, a Föld felszínére legnagyobb mértékben beeső összetevő. Bőrrákot is okozhat, bőrünk barnulását csak a melanin oxidálásával rövid időre fejti ki.

 


    • UV-B: 280-315 nm közötti elektromágneses sugárzás, az ózonréteg nagy részét el is nyeli. Elősegíti a D vitamin képződését, és szervezetünk a melanin pigmentek képződésével védekezik ellene. Természetesen ez is okozhat bőrrákot, illetve az erős napsugárzás még a szemünket is károsíthatja.

 


    • UV-C: számunkra ez esetben ez a 100-280 nanométeres tartományba eső fény a legfontosabb most! A földi légkör teljes egészében elnyeli, csak a légkört elhagyva kell ellene védekezni- mi azonban itt fogjuk alkalmazni, hiszen erőteljesen karcinogén hatásról beszélünk. Ez a csíra és baktérium ölő hatás az ami bennünket igazán érint, ennek apropóján íródik e kis cikk is…

 

Az UV-C fény is úgynevezett ibolyántúli sugárzás, ebből ered a rövidítése is: ultraviola, rövidítve UV fényről beszélünk.

 

De nézzük meg hogy miként fejti ki hatását az UV-C szűrőinkben keletkező fény: mivel a baktériumok és egyéb kórokozók DNS-ét roncsolja így feltétlenül alkalmas fertőtlenítésre, akár szennyvizek vagy ivóvíz tekintetében is! Az egészségügyben is elterjedten használják e csíraölő hatását, de az ivóvíz kezelésében is számottevő szerepet kap-megakadályozza például az ún. gócpontok kialakulását is. Széles körű felhasználására jó példák a lakásokban, éttermekben, iskolákban, és más intézményekben való használatuk is- de a gyógyszeripar, állatfarmok stb. is eredménnyel használják. A felsorolás szinte a végtelenségig folytatható lenne, azonban már ennyiből is meggyőzően láthatjuk: ha a bevezetőben leírt törekvést-kristálytiszta egészséges tó és akváriumvíz- elérni is szeretnénk, bizony nagy segítségünkre lesz e berendezés!

 

Sokszor a fénymennyiség növekedésével, és a tápanyagok felhalmozódásával megfigyelhető dísztavaink, fürdőtavaink vizének előbb opálossá, majd átláthatatlanná válása-ez szintén jellemző olyan akváriumokban melyek erős terhelésnek vannak kitéve, netán a gyakorló haltartó még nem szerzett elég jártasságot a hobbiban. Az esetek nagy többségében megfigyelhető az algák, gombák, sőt a kórokozók csírasejtjeinek megjelenése is, igaz nagy részben ez csak mikroszkóp alatt szembetűnő. A felületes szemlélő ekkor csak azt érzékeli, hogy úgymond „valami baj van” a vízzel, valamit tenni kellene! Hogy ne kelljen vegyszerekkel terhelnünk a vizet ismét adódik a lehetőség: használjuk az UV-C szűrőnket!

 

 

 

 

Itt máris előjön azonban az avatottabb kollégák számára az ellentmondásnak tűnő adatok/ajánlások sora, ezért térjünk ki röviden a biológiai szűrés és az UV-C összeférhetőségére is! Mint fentebb láthattuk ez a fény nem válogat sajnos-bizony leöli, megsemmisíti a hasznos bontó baktériumainkat is ugyan úgy, mint a kerülendő algákat, kórokozókat stb..akkor hogy lehet, hogy mégis ajánlott ez a szűrő? A kérdés teljesen jogos, de szerencsénkre nem a két szélsőség között kell választanunk! Igenis létezik egészséges tó és akvárium UV-C szűrés mellett is, és természetesen erőteljes szűrőbaktérium telepek is kialakulnak a használat mellett is-elmondható hát, hogy az UV-C szűrők használata nem zárja ki a biológiai szűrést!

 

Nem zárja ki-de vajon miért? A választ akár röviden is megfogalmazhatnánk, ám úgy vélem nem árt ha együtt jutunk el hozzá- nézzük mit ajánl a szakirodalom?

 

Nagy általánosságban növényes tavaknál az elfogadott irányszám 1Watt/ köbméter víz, míg halas medencéknél 1 Wattot már 500-700 liter vízhez ajánlunk. Ez egyértelműen az UV-C szűrőnk leadott teljesítményét jelöli, tehát a tavunk űrtartalmának megfelelően magunk is kiválaszthatjuk…ha elbizonytalanodnánk bizalommal forduljunk kereskedőnkhöz, egészen biztos hogy szívesen fog segíteni, hiszen a siker közös érdekünk!

 

Milyen teljesítményben állnak rendelkezésünkre ezek a szűrők, egyáltalán lesz nekünk megfelelő? Ez minden kétséget kizáróan nem fog problémát okozni- rendelkezésre állnak

 

5, 7, 9, 11, 18, 24, 36, és 55 Watt teljesítményű UV-C csövek, kiépíthető hát ezek szorzóival szinte bármekkora rendszer!

 

A taglalt téma másik összetevője még a szűrőt üzemeltető szivattyú teljesítménye is, hiszen az általa szállított víz kerül kapcsolatba az UV-C fénnyel. Megfelelő összeállítás jó összehangoláshoz is vezet- itt az irányszám a tó űrtartalmának óránként maximum 55%-át átmozgató szivattyú teljesítmény. A leölt mikroorganizmusok kiszűrése majd a szűrőnk dolga lesz – itt nem részletezzük.

 

Íme a válasz már készen is áll: mivel a szivattyúnk megfelelő mennyiségű vizet szállít, a szűrőnk szintén megfelelő teljesítménnyel „világítja le” azt, kialakul egy csodásan tiszta víz, mégis erőteljes biológiai szűrés mellett! Ugyanis a növényzetben, a szűrőszivacsokon, az aljzatban stb. megtelepedett szűrő baktérium telepek nem kerülnek kontaktusba az UV-C fénnyel, csupán csak a vízben szabadon lebegő példányok. Nagy általánosságban még egy végső adat: az effajta UV-C szűrők a vízben lebegve mozgó-sodródó bármiféle mikroorganizmusok 99%-át pusztítja el a fent taglaltak okán. Ugye meggyőző?

 

Teendők, karbantartás: miután megelégedéssel használjuk a megvásárolt szűrőt, egyértelműen némi karbantartásra is fog szorulni időnként! Azonban ne nagy dolgokra gondoljunk- a készülékek megalkotásánál/tervezésénél a gyártók is gondolnak a kisebb műszaki felkészültségű felhasználókra, így a konstrukciók a szükségesnél semmivel nem bonyolultabbak. Már biztosan nézegettük a szűrőnk dobozkáját, ismerkedtünk a berendezéssel ugye? Segítségül szolgálhat számunkra az úgynevezett „robbantott ábra” is, erről nagyszerűen megismerhetjük a szűrőnk belső felépítését annak megbontása nélkül is. Rendkívül ajánlott is egyébként a szétszerelés előtti ismerkedés, hiszen egy több darabból álló berendezésnél számos illeszkedő felület, számos kötési pont található! Tájékozódjunk, hogy hol milyen összeszerelést alkalmaztak- a meneteket ugye tekerni kell, az „O” gyűrűs tömítések csak enyhe csavaró mozgást-vagy azt sem- igényelnek, ugyan így széthúzhatóak a finoman illesztett felületek is. Ha bárhol a szükségesnél nagyobb erőre lenne szükség inkább még egyszer gondoljuk át a dolgot, semmint hogy a készülékben vagy magunkban kárt tegyünk! A tömlőcsatlakoztatási pontok nem szolgálhatnak nagy erők közvetítésére-de megnyugtatásul: általában nincs is erre szükség.

 

A nyári hónapokban havonta egy alkalommal percek alatt szétszedjük, kitisztítjuk a szűrő belsejét…ezt egy kissé részletezzük is! Miután szétcsavartuk-széthúztuk a berendezést láthatóvá válik a „lelke”, maga a fénycső is. Nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy ezt soha se fogjuk meg szabad kézzel, hiszen a felületre tapadó bármilyen szennyeződés-a legkisebb leheletvékony zsírréteg akár-nagy mértékben csökkenti annak élettartamát! Talán a legjobb ha most ezt benne is hagyjuk a foglalatban, hiszen körültekintő cserékkel csak tavasszal fogjuk ezt kicserélni. Ha már az izzóknál tartunk okvetlenül említést érdemel a csere periódus mely évente, éspedig tavasszal esedékes! Kis rátartással ugyan még használhatnánk egy rövid időszak erejéig, azonban ha megvan az új izzó használjuk, cseréljük ki azt. Mivel a fejlődés e téren is töretlen nagyon ajánlott a megfelelő foglalatú, adott teljesítményű csövek időbeni beszerzése, akár előrendelése is (semmi baj nem lehet ha előre megveszünk pár szezonra valót).Akvarisztikai felhasználókról sem megfeledkezve még egy adat: gyári ajánlás szerint 8000 üzemóra használat után mindenképpen ajánlatos a csőcsere-annak dacára hogy világít még! A germicid hatás érdekében tartsuk be az ajánlást, sikerünk így garantált lesz.

 

A tisztításhoz visszatérve: miután kihúztuk a csövet is tartalmazó egységet megpillantjuk a kvarcüveg csövet, mely az izzó, és a műanyag-egyes modellek esetében rozsdamentes acél-készülékház között hivatott elválasztani a vizet. Ennek belső felületét elég ha szárazan kitörölgetjük, a külső-tehát a „vizes”- oldalát viszont szükséges alaposan letisztogatni. Rajta egyféle filmréteg alakulhat ki a használat során, ennek eltávolítása igen fontos feladatunk! Ha vízkő réteget is találunk a barátságos ecet-sósav nem!- használata ajánlott, ez is elboldogul- cserébe nem veszélyes, csupán kicsit illatos. A takarítást folytassuk a teljes belső felületen-tehát a készülékházon belül is!-, majd mielőtt összeszereljük különösen a kvarcüveget zsírtalanítsuk is. Mindenképpen ajánlott az üveg belső felületének szárítása, ezzel elkerüljük hogy a légmentesen zárt térben az izzó hőjétől pára keletkezhessen. A körültekintő összeszerelés után még egyszer alaposan ellenőrizzük az eredményt, majd ha biztosan záródónak ítéljük meg akkor ráengedhetjük a vizet is.

 

Felhívnám a figyelmet arra, hogy vízáramlás nélkül soha nem kapcsoljuk be tartósan az UV-C szűrőnket mert szerencsétlen esetben az károsodhatna is! A sok modellnél meglévő ellenőrző ablakocskán át láthatjuk ha megfelelően üzemel a berendezés, ezért okvetlenül kerülendő a nyitott készülék bekapcsolása-szemsérülést okozhat a fény! Pár esetben tapasztalható, hogy a vevő a legelső karbantartás során úgy érzi valami nem sikerült-már kicserélte az izzót, de az nem világít! Ugye nem tetszett összeszerelni, és a fenti jóakaratú intelem ellenére áram alá tetszett helyezni? Nos újabb generációs UV-C szűrőink már el vannak látva egy biztonsági mikrokapcsolóval, mely csak akkor engedi bekapcsolni a készüléket ha a fedelek zárt állapotban-tehát összeszerelve-vannak. Ez a felhasználók érdekeit szolgálja, kérjük ne iktassa ki, és saját biztonsága érdekében ne módosítsa!

 

Egész szezonban a 24 órás használat során bizony komoly munkát végzett e kis berendezés-ahogy azonban közelítenek a hűvösebb napok ősszel neki is engedélyezhetünk pihenőt. Észlelhetően egyre kevesebb alga stb. képződik, vizeink egyre tisztábbak-így hát a hűlő vízben egyre kevesebbet is kell használnunk az UV-C szűrőnket. Ebben az időszakban akár már időkapcsolóval is limitálhatjuk a bekapcsolások idejét és hosszát, sőt amint 10 fok alá csökkent tavunk hőmérséklete már ki is kapcsolhatjuk őt. Ha jönne a tél ideje gondoskodnunk a fagymentes helyre való betárolásról is, és lassacskán egész tavunkat téliesíthetjük is…ez a szezon a szűrőnk számára véget ért. Ilyenkor se feledkezzünk azonban meg róla, és kiérdemelt pihenője közben takarítsuk meg, rendeljünk hozzá újabb izzókat, vizsgáljuk meg hogy a következő szezonban is megfelelően fog-e működni. Végül aztán hagyjuk, hogy ő maga is „megnyugodva téli pihenőre térjen”, és ismerjük el: játékszernek tűnő, de professzionális eszközünk! Szükségünk van rá…

 

Oase UV-C előszűrők izzójának cseréje.

 

 

Eredményes használatot, örömteli tavi és akvarisztikai felhasználást kíván:

 

a Szerző.