termékek

Blog

Kerti tó: kell-e szűrőrendszert kiépíteni?

Koi-farm.hu
Koi-farm.hu
2010.01.22
Kerti tó: kell-e szűrőrendszert kiépíteni?

A kerti tavat létesítő kerttulajdonosok sokszor bizonytalanok abban a tekintetben, hogy szükség van-e műszaki megoldásokra ahhoz, hogy a tó vize tiszta maradjon.

oase filtomatic

 

 

 A tó vízminősége minden technika nélkül is kielégítő lehet, ha nem ragaszkodunk kristálytiszta vízhez, olyanhoz, amit például egy akváriumban elvárunk. A halaknak és különösen a növényeknek nincs feltétlen szükségük arra, hogy a víz teljen mélységében átlátható legyen. Viszont nekünk, akik a tó élővilágát szemléljük, különleges látvány, ha a halak mozgását folyamatosan követni tudjuk, és nem csak egy-egy elsuhanó színes folt sejteti, hogy a vízben halak is élnek. Ahhoz pedig, hogy egy mutatós halraj látványában legyen részünk, a természetesnél jóval nagyobb halsűrűséget kell tartanunk. A halak esznek, és anyagcseréjük termékeivel is szennyezik a vizet. A víz szűrésére tehát feltehetően mégis szükségünk lesz.

Az algásodás a másik probléma, mely a szűrést szükségessé teheti. Megelőzésképpen természetes anyagokat is használhatunk: A zeolit vegyi megkötő hatásával segít, az árpaszalma-granulátumból pedig olyan anyagok oldódnak ki, melyek megakadályozzák az algák túlzott elszaporodását. Ha viszont nem sikerül a megelőzés, és a vegyszeres algairtáshoz vagy uvc lámpa használatához kell folyamodnunk.

A víz szűrését mindenképpen meg kell oldanunk: Az elpusztult algatömeg különben a vízben indulna bomlásnak. Szerencsére a tó szűrésére a szak-kereskedelem már számos megoldást kínál. Kisebb tavakban elég lehet egy nagyobb szűrőfelületű szökőkút-készlet ( belső szűrő szivacs szűrővel ellátott szökőkút szivattyú) pár száz literes tavakhoz ajánlott.

Köbméteres tóméret felett érdemes egy külön szűrődobozt elhelyezni a tó partján. A szűrők egyszerűbb, gravitációs megoldásúak, vagy ún. nyomás alattiak lehetnek.

A gravitációs szűrőket a tó partján, a vízszint felett kell elhelyezni, a kiáramló víz közvetlenül a tóba fog csobogni.

A nyomás alatti szűrőkből kiáramló vizet ezzel szemben egy csövön még tovább is vezethetjük, pl. kisebb vízesést, csobogót is működtethetünk vele. Magát a szűrőt pedig elrejthetjük, akár a vízszint alá is leáshatjuk.

Az UV-lámpák a szűrőrendszerek hasznos kiegészítői. Speciális fényük megöli a vízben lebegő kórokozókat és az egysejtű zöldalgákat is. Megfelelő méretű használatuk mellett a víz látványosan tiszta, a mederig átlátszó lesz. Az UV-lámpát a parton a szűrődoboz előtt kell a vízáramba kötni.

Minden tavi eszközre, de különösen a technikai berendezésekre érvényes, hogy lehetőleg szaküzletben vásároljuk meg azokat. Fontos, hogy a vétel előtt ismertessük a tó méretét, adottságait, valamint elképzeléseinket is. Az eladó csak a megfelelő információk birtokában tudja majd a leginkább megfelelő terméket ajánlani.

Sokan a kerti tó vizére csupán ”egyszerű vízként” tekintenek, azonban a vízinövények és halak biológiailag aktív élettere kényes egyensúlyokon alapszik, és tisztulása nem önfenntartó. A megfelelő méretezésű kerti tó szűrők alkalmazása ajánlott és hatékony!

  • A halak kiválasztásából illetve a növényi részek bomlásából származó mérgező és káros anyagoktól a növényzet csak részlegesen tudja tehermentesíteni a vizet,
  • Az évszakok és az időjárás változásával, tavunk is változásokon megy keresztül.

A tószűrőkben a megfelelő méretű felületeken  elszaporodó jótékony baktériumok és mikroorganizmusok, a tisztítási és lebontó folyamatokat végzik el.

A tószűrők a már évek óta meglévő szűrő és karbantartás nélkűl használt elmocsarasodott kerti tavakat önmaga erejéből nem tudja helyre hozni. Ilyenkór érdemes a tó teljes vízcserélye amit a tószűrő folyamatosan tisztán tud tartani. 

  • Első beüzemelésnél - a káros anyag %-tól és a halállománytól függően - akár 4-8 hétig is eltarthat a biológiai tisztulás, napi 24 órás aktív szűréssel.
  • A tavasz első meleg reggelétől (kb. 10 Celsius meleg víznél) – az ősz első hideg éjszakájáig hagyja napi 24 órában dolgozni a szűrőrendszert (a tápanyagot fogyasztó baktériumoknak szükséges a vízforgatás)
  • Adjon Starter baktériumkultúrát a vízhez a szűrő tavaszi bekapcsolásakor, ez biológiai aktívvá teszi a rendszert.

Tipp: Szűrőrendszer kiválasztásakor vegye figyelembe a tó méretét és a díszhalállomány nagyságát!

Szűrőrendszerek működése

Mechanikai szűrők

Gyakran tisztításra szorulnak, mivel a darabos, szemcsés szennyeződéseket, algafonalakat gyűjtenek össze a vízből. Régebben, a kezdetleges szűrőrendszerek kialakításánál elterjedt volt, hogy a szivattyú elé, kisebb-nagyobb műanyag szűrőbetétet helyeztek el (legtöbbször egyszerű szivaccsal), ami minimális biológiai szűrésnek adott teret. Az összegyűjtött szennyeződések a szűrőbetétben egy helyre kerültek, azonban rendszeres tisztítás nélkül a vízben tovább bomlottak. A mechanikai szűrés ezért kiegészült a hatékony biológiai szűréssel.

Biológiai szűrők

A megfelelően beállított biológiai szűrőrendszer, a vizet tisztító nitrifikáló baktériumoknak nyújt élőteret. Ezek a baktériumok, a biológiai szűrőben elhelyezett porózus szerkezetű szűrőközegben szaporodnak és élnek. A nyitott pórusú csőszerkezet felületek, elegendő vizet és oxigént nyújt a nyálkaképző aerob baktériumoknak, hogy az ammóniáját nitritté bonthassák le. A szűrőanyagok belső, oxigénhiányos részén megy végbe a nitrit – nitráttá bontása. Az oxigénhiány a nitrát további bontására aktiválja a baktériumkultúrát.

 

A fenti cikk tájékoztató jellegű, semmilyen értékesitett termékkel kapcsolatba nem hozható !