termékek

Blog

Kerti Tó Szivattyú Választási Tanácsok

Koi-farm.hu
Koi-farm.hu
2013.01.03
Kerti Tó Szivattyú Választási Tanácsok

Nagyon összetett feladat lehet, ha kerti tavába szivattyút szeretne vásárolni. Bár számtalan szivattyú kapható a piacon, nem mindegyik felel meg kerti tavunk üzemeltetésére. Különböző követelményeknek kell megfelelniük és különböző funkciókat kell ellátniuk ezeknek a szivattyúknak. A szivattyú választásához meg kell tanulni a különböző tervezési és építési technikákat.

 

Mire szeretnék a tó szivattyút használni ?

Első lépés kiválasztanunk a szivattyú fő funkcióját. Használhatjuk a tó szűrésére vagy szökőkútként, táplálhatunk vele patakot vagy vízesést.

Minden célra némileg eltérő erősségű és formájú szivattyú alkalmas. Egyes típusokat lehet használni több célra is, de ezek nem mindig a legjobb megoldások! Inkább használjunk több szivattyút külön-külön funkcióra.

 

Melyek a főbb tavi szivattyúk?

A tó szivattyúk 3 fő csoportba vannak osztva:

Az első csoport a tószűrő tápláló szivattyú. Ez a fajta szivattyú juttatja el a vizet a szilárd szennyeződéssel együtt a kerti tó szűrőbe. Áramoltatja tavunkban a vizet, így tartja fent a víz minőségét és tisztaságát. Ezeknek a szivattyúknak a szívó része előtt nincs szivacs ami megfogná a szennyeződést. Ideális esetben legalább 6-8mm átmérőjű nyílásokon keresztül áramlik be a víz, ami lehetővé teszi a nagy mennyiségű törmelék áramlását a szűrőnkbe. Egy másik fontos szempont, ha egy ilyen szivattyút használunk, az üzemeltetésének költsége hiszen folyamatosan üzemelnie kell a nap 24 órájában. A megfelelő méretű szűrőn keresztül a tó térfogatának legalább egyszer ajánlatos átfolynia óránként, de legalább két óránként. ( túltelepített, vagy nagy koi-s tavaknál félóránként ) Főleg 10 c fok feletti hőmérsékletnél. Mivel nagyszámú üzemórát működik szivattyúnk, energiafogyasztásuk nagymértékben növelheti villamos energia számlánkat. Ezért érdemes a watt fogyasztásokat szem előtt tartva energiatakarékos és még is nagy liter/ óra teljesítményű szivattyút választani.

Tekintse meg a szűrőtápláló szivattyú kiválasztási tanácsok oldalt. További részleteket kap a megfelelő méretű és típusú szivattyúkról.

Második csoport a szökőkút szivattyúk. Ezeknek a szivattyúknak célja elsősorban egy szökőkút létesítése egy mesterséges vagy természetes tóban, medencében. Sok típust lehet több funkcióra is használni. Hagyományosan ezeknek a szivattyúknak a szívó része előtt szűrőszivacs helyezkedik el megvédve a szemcsék beáramlásától. A szivacsok hamar eltömődnek gyakran kell őket takarítani, ezért helyettesítették őket sűrűbb nagy felületű védőráccsal. Védőburkolatok csökkentik a gyakori tisztítást, megakadályozzák a szökőkút fejek elkoszolódását. Nem tudnak szállítani nagyobb részecskéket, így ez a szivattyú nem alkalmas a szűrők táplálására.

Bár legtöbb esetben jobb, ha egy szivattyút csak egy funkcióra használunk, kisebb tavaknál praktikusabb több funkciót is használni. Szökőkút szivattyúk részeként árulnak olyan csappal ellátott „T” szerelvényt ami lehetővé tesz egy tömlő csatlakozását ami továbbfut egy vízesésbe vagy kisebb patakhoz. Az ilyen használat nem mindig tökéletes technikai megoldás, de bizonyos helyzetekben hasznos lehet.

Ehhez a szivattyúcsoporthoz soroljuk az egyre nagyobb választékban kapható programozott és világítással ellátott látványos vízjátékokat. Általában több szivattyúból álnak, előre programozott és távirányítóval állítható effekteket játszanak több váltakozó színű leddel megvilágítva. Kínálatunkat itt tekintheti meg.

Nézze meg szökőkút szivattyú kiválasztási tanácsok oldalunkat a további részletekért, hogy ki tudja választani a megfelelő méretű és típusú vízjáték szivattyút.

Harmadik csoport a vízesés és patak szivattyúk. Ez a fajta szivattyú lehet tószűrő vagy szökőkút szivattyú, attól függően milyen méretű és milyen magas a patakunk vagy vízesésünk. Ideális esetben a szivattyú alkalmas lenne egy szűrő táplálására is. A szűrőből kilépő víz pedig táplálhatná patakunkat, vízesésünket. Ilyen esetekben figyelembe kell vennünk a szivattyú emelési magasság rajzát, hogy megfelelő mennyiségű víz áramoljon át szűrőnkön és megfelelő mennyiségű víz táplálja patakunkat. Érdemesebb ebben az esetben nagyobb teljesítményű szivattyút választani, vagy külön-külön funkcióként használni több szivattyút.