termékek

Tófóliák

Firestone EPDM Pond Liner Tófólia

Koi-farm.hu
Koi-farm.hu
2011.01.12
Firestone EPDM Pond Liner Tófólia

Ássuk ki a tó medrét a kívánt méretek alapján. A fólia beépítését a talaj gondos előkészítése előzze meg: a fólia csak sima, éles kövektől megtisztított felületre...

 

 

1. A fólia beépítése

 

1.1 A talaj előkészítése

 

Ássuk ki a tó medrét a kívánt méretek alapján. A fólia beépítését a talaj gondos előkészítése előzze meg: a fólia csak sima, éles kövektől megtisztított felületre kerüljön. Távolítsuk el a nagyobb kavicsokat, élesebb köveket, gyökeret, mely megsértené a fólia felületét.
Ajánlott egy vékony homokréteg szétterítése a meder alján. Szükség esetén használjunk geotextíliát.

 

1.2 A fólia mérete

 

A fólia hossza = a tó hossza + 2x a tó mélysége + 2 x 50 cm a rögzítésre.
A fólia szélessége = tó szélessége + 2x a tó mélysége + 2 x 50 cm a rögzítésre.
A Firestone PondGard tófólia nagyobb lepelméretben is kapható, így kisebb tavak esetén a beépítés során nincs szükség a leplek illesztésére.
Amennyiben nagyobb felület beépítésére van szükség, az egyszerűen és gyorsan kivitelezhető a leplek helyszíni illesztésével.

 

1.3 A leplek helyszíni illesztése

 

A fólialeplek helyszíni illesztéséhez szükségünk van az alábbi kiegészítő termékekre/segédeszközökre:  • QuickPrime Plus

 

  • QuckSeam Splice Tape

 

  • fehér kréta

 

  • szilikon henger

 

  • dörzsi fogóval

 

  • jó minőségű, lekerekített végű olló
1. ábra

 

Helyezzük a fólialepleket egymásra az 1. ábrán megjelölt módon: a leplek átfedése minimum 100 mm legyen.
Jelöljük meg a fóliát kb. 300 mm-ként 10-15 mm távolságban az átfedés szélétől.

 


 


2. ábra

 

Hajtsuk vissza a fóliát, és ideiglenesen rögzítsük QuickPrime Plus-szal.

 


 

 

3. ábra

 

Helyezzük fel a dörzsit a fogóra, majd mártsuk a QuickPrime Plus alapozóba. Csak kevés mennyiséget használjunk, a felesleget ne húzzuk le a kanna szélén, hanem finoman rázogassuk le, és várjunk, míg lecsöpög róla a felesleg. Túl sok alapozó hatására az anyag egyenetlenné válhat. Egyenletes mozdulattal vigyük fel a fóliára a 3. ábrán megjelölt módon. Figyeljünk arra, hogy egészen a jelzésekig dolgozzunk, teljesen befedve azokat. Egy mártással kb. 1 m hosszúságot lehet alapozni.

 


 

Tipp:  • Öntsünk kisebb mennyiségű QuickPrime Plus-t egy dobozba, és onnan dolgozzunk. A nagy dobozt tartsuk mindig lefedve, hogy elkerüljük az alapozó szennyeződését. 

4. ábra

 

A QuickPrime Plus átlagos száradási ideje 10 perc. Ez az időtartam azonban a levegő nedvességtartamától, a szél erősségétől változhat. Ellenőrizzük, megszáradt-e az alapozott felület. Az alapozó száradását követően még kb. 15 percig lehet vele dolgozni.
Az ellenőrzésnek két egyszerű módja van:  • ha a felület erősen fénylik, akkor még várjunk a következő lépéssel

 

  • érintésteszt: ujjunkkal érintsük meg a fóliát a 4. ábrán szemléltetett módon. Ha ujjunk könnyen megcsúszik a felületen, vagy felemelve a QuickPrime Plus „pókhálósodását” észleljük, a kezelt felületünk még nem száraz
 

 

5. ábra

 

Helyezzük le a QuickSeam Splice Tape szalagot (a papír védőréteggel együtt) az alsó fólialepelre. A papír széle fedje a krétajelek vonalát. Majd a szalagot hengereljük le szilikon hengerrel.

 


 

 

6. ábra

 

Hajtsuk le a felső leplet. Vigyázzunk, ne keletkezzenek gyűrődések, ezért a leplet óvatosan, a kezünkkel simítsuk az illesztésre. Ellenőrizzük, hogy a QuickSeam Splice Tape papír védőrétege 10-15 mm-t kilóg-e a felső fólialepel alól.

 


 

 

7. ábra

 

Távolítsuk el a papír védőréteget. A papírt merőlegesen az illesztés irányára húzzuk le. Másik kezünkkel a leplet simítsuk le, így zárva be az illesztést. Dolgozzunk egyenletesen, ne húzzuk a fóliát, így elkerülhetjük a gyűrődések keletkezését.

 


 

 

8. ábra

 

Végezetül hengereljük le az illesztést. Első lépésben keresztben, majd az illesztés hosszában hengereljünk. Ügyeljünk arra, hogy az illesztés egészén haladjunk végig a hengerrel, különös gonddal a széleken.

 


 

 

9. ábra

 


A kész illesztés a 9. ábrán megjelölt módon néz ki.

 


 

2. A beépítés során elkövetett hibák javítás.

 

A beépítés során elkövetett hibák javítására használjon FormFlash-t.

 

 

Mit tegyünk, ha a QuickSeam Splice Tape szalagunkat ferdén helyeztük le, nem a kijelölt jelzések mentén?
Vágjuk el a szalagot, ahol a hiba keletkezett.
Folytassuk a szalag lehelyezését úgy, hogy az fedje a már lehelyezett, elrontott szalagunkat. Az átfedés nagysága 25 mm legyen. Majd vágjuk le a megfelelő hosszúságú FormFlash lapot. A FormFlash lappal a megszakított QuickSeam Splice Tape szalagunkat szigeteljük. A szigetelésre szoruló részt nevezzük az egyszerűség kedvéért kritikus pontnak. Ez esetben két kritikus pontunk van: egy ahol véget ér a szalag, egy ahol a másik szalag kezdődik. Biztonságos szigetelés készítéséhez a FormFlash min. 75 mm fedése szükséges. A FormFlash lapunk hossza tehát így alakul: 75 mm + 25 mm + 75 mm.
Hasonlóképp járunk el, ha a tekercsen elfogy a QuickSeam Splice Tape.
A fenti szabályokat követve egyszerűen és gyorsan kijavíthatjuk azokat a sérüléseket is, melyeket esetleg a beépítés során ejtettünk a fólián.

Tóillesztések szigetelése FormFlash-sel.
Végezzük el a két lepel illesztését a fentiekben már bemutatott módon.

 


 

QiuckPrimer Plus és QuickSeam Splice Tape segítségével illesszük a harmadik leplet is a kívánt helyre.

 

Végül a T-illesztésünket FormFlash-sel tegyük vízállóvá az ábrán megjelölt módon. A kritikus pont jelen esetben a három fólialepel találkozása, ezért a 75 mm-t ettől a ponttól számoljuk.