termékek

Koi ponty, aranyhal, tavi halak

6 aranyszabály a halak etetéséről

Koi-farm.hu
Koi-farm.hu
2021.12.06
6 aranyszabály a halak etetéséről

Ebben a cikkben megtudhatjuk mi az a 6 fő dolog amit a halak etetése esetén tudni kell annak érdekében, hogy a halaknak jólétet adjunk, illetve...

A halak etetésének hat aranyszabálya:

Változatos étrend.

Természetes körülmények között a halak számos különböző táplálékot fogyasztanak, ezzel biztosítva van a teljesértékű étrendjük. Ezek a táplálékforrások ellátják a halakat számos értékes tápanyaggal. Tavi körülmények között ezt a változatos étrendet az tó tulajdonosának kell kialakítania. Tartsd észben, hogy a szép, egészséges és gyakran ívó halak a változatos étrend eredményei.

Az étrendnek összeegyeztethetőnek kell lennie a hal természetes táplálkozási preferenciáival.

Mindig tájékozódj a halaid természetes étrendjével kapcsolatban. A halak emésztőrendszere a tápanyagforrásokhoz van kialakulva. Tavakban ugyan azokat a tápanyagforrásokat kell biztosítanunk halaink számára. Soha ne etesd halaidat olyan eleséggel, amelynek összetevői nem felel meg a természetes tápanyagforrásoknak. A természetestől eltérő táplálékok belső szervi elváltozásokhoz, zsírosodáshoz, emésztőrendszeri és reproduktív problémákhoz és legyengült immunrendszerhez vezetnek.

Egyszerre akkora mennyiségű eleséget kell a halaknak adni, amelyet néhány perc alatt elfogyasztanak.

A túletetésből visszamaradt eleségmaradékok a vízminőség romlásához vezetnek. A rossz vízminőség káros hatással van a halak immunrendszerére és vitalitásukra, így fogékonyabbak a betegségekkel, parazitákkal szemben. Az etetés soha ne lépje túl a megfelelő mennyiséget. Figyelem! Akkor sem etetünk az elegendőnél nagyobb mennyiségben, ha pár napig nem lesz időnk etetni. Ilyen esetekben olyan eleségeket használjunk, amelyek ellátják halainkat, de nem bomlanak a vízben rövid idő alatt.

Az ivadékoknak és a növényevő halnak szükségük van arra, hogy naponta több alkalommal etessük meg őket kis adagokkal. Az idősebb és ragadozó halaknak elegendő naponta egyszeri etetés is.

A fiatal, növekvő halaknak több eleségre van szükségük (az eleség mennyisége a halak méretétől függ) a felnőtteknél, akiknél a növekedési jelentősen alacsonyabb. A növényevő halak emésztőrendszere alkalmazkodott a kis mennyiségű eleség állandó felvételére, mondhatni folyamatosan táplálkoznak. Ezt szimulálhatják a tavakban kis adagokban történő napi többszöri etetéssel.

Egy nap böjt (ivadékoknak nem alkalmazandó).

Egy nap böjt minden héten tisztítja a halak szervezetét a méreganyagoktól, javítja az emésztőrendszerüket, és segít megakadályozni a halak belső szerveinek elzsírosodását. A halak természetes körülmények között folyamatosan éhesek, hiszen gyakran nem jutnak elegendő tápanyaghoz. Az akváriumban tartott halak emésztőrendszerének is szüksége van a regenerálódásra, így egy nap böjt hetente egyszer számukra kiemelkedően fontos.

A kimért, csomagolás nélküli eleségek kiszámíthatatlanok.

Halaink egészségének érdekében óvakodjunk a nem meghatározható eredetű kimért, vagy csomagolás nélküli eleségektől. A haleleségek összetevőit gondosan és folyamatos ellenőrzések mellett válogatni szükséges. A csomagolás nélküli termékek összetétele nem ismert, így soha nem lehetünk abban biztosak, hogy megfelelő tápanyagokhoz, és méreganyag mentes eleséghez juttatjuk halainkat. Kimért vagy csomagolás nélküli eleségeket csak olyan kereskedőktől vásároljunk, akiben megbízunk és tudatában vagyunk annak, hogy felelősséget vállal az általa értékesített eleségért.