termékek

Vevőink tavai

Lipták Róbert kerti tava

Koi-farm.hu
Koi-farm.hu
2015.10.20
Lipták Róbert kerti tava

Kiss János kerti tavaElőször is magamról néhány szóban.
Lipták Róbert vagyok, 2011 óta van egy 5 köbméteres kerti tavam. Viszont a díszhalak iránti érdeklődésem már vagy 25 évre tekint vissza, ezóta van akváriumom, így egy kerti tó megléte sem állt tőlem messzire. A szebbnél szebb, színpompás halak úszkálása, sokszor órákig leköti a figyelmem, a halak etetése az egyik kedvenc időtöltésem közé tartozik.

 

A leendő tó tulajdonosnak most nagy vonalakban leírnám, hogy én hogyan is készítettem el az első kerti tavamat.

 

A tó ideális helyének egy olyan területet választottam, ami se közvetlen fa alatt nem volt, a tóba esetleg belehulló falevelek miatt, se nem érte egész nap a tűző napsugár, a víz túlzott felmelegedés végett. Ez a viszonylag kicsi kb 6x4 méteres hely a ház árnyékában volt, melyre azonnal el is kezdtem kirajzolgatni a tó formáját egy locsolótömlő segítségével. Kerültem a szögletes és a túl bonyolult, amőba formákat, hogy a későbbiekben a fólia behelyezésénél ne legyen sok gondom.

 

A következő lépés az ásás, ami egyben a legelső nagy feladatot is jelentette számomra a tó elkészítése során. Itt nem csak a nehéz fizikai munkára gondolok, hanem a megfelelő mélységek, padkák, lépcsőzetes részek kialakítására is, melyekről akkor még szinte fogalmam sem volt. Hiába olvastam át több kertépítő oldal tanácsát az egészből csak annyi maradt meg, hogy a halak véget legalább 1 méter mélység kell, és a növényeknek meg sekélyebb 20-40 cm es zónák a part mentén. Így is tettem a tó egyik felét legalább 1 méter mélyre ástam ki és a másik felé meg egyre feljebb hagytam lépcsőzetesre. Itt elkövettem néhány hibát, a túl sok és felesleges különféle mélységi zónák, a legtöbbjükre nem is volt szükségem, vagy nem volt olyan növény amit oda tudjak ültetni.

 

Amint elkészültem a mederrel és mindent tökéletesnek találtam, irány a bolt. Ehhez a nagyjából 5 köbméteresre tervezett tavamhoz a 5 x 6 méteres szélességű tófólia volt az ideális, a fólia vastagságát tekintve pedig bőven elégnek gondoltam a 0,5 mm, így a választásom a 0,5 mm-es Pontec PVC tófóliára esett, sőt a 15 év garancia is kecsegtető volt. A tófólia alá természetesen geotextilt is vettem, melyet nem egybe hanem több darabból helyeztem be a tó medrébe. A fólia behelyezése már több emberes feladat volt. Egyrészt a súlya miatt is, na meg figyelni arra, hogy a már geotexillel leterített részre, a fólia alá időközben ne kerüljön be semmiféle kő vagy földdarab. Természetesen mindenféle dolog belehullott a fólia alá, így a fólia ki, medret kitakarítani, majd újra fólia be. Másodjára szerencsére sikerült.

 

Végre elkezdhetem feltölteni vízzel a tavamat. Amint a tó alján már volt pár cm víz, kisimítgattam a fóliát. Figyeltem arra, hogy a tó merőlegesebb oldalán a gyűrődések és hajtások a középpontól kifelé sugárirányban haladjanak. Ahogy a vízszint folyamatosan emelkedett mindig igazgattam a fóliát. Közben alulra mosott kulékavicsot szórtam és behelyeztem pár nagyobb terméskövet is, a kövek alá geotextilt tetem, hogy megvédjem a fóliát az élesebb élektől.

 

Ahogy a vízszint emelkedett elértem a tavirózsák szintjét is. Itt egy kicsit megálltam a vízzel való feltöltéssel és beültetem a növényeket. A tavirózsa töveim elég kicsik voltak, gondoltam elég lesz a 15 cm átmérős ültető edény, melybe tavi föld és sóder keveréke került, felülre pedig nagyobb kavicsok. Ekkor még nem gondoltam, hogy ez így nem lesz jó. A tavirózsák a kicsi (15 cm) edényben nem fejlődtek olyan szépen, mint elvártam volna. Volt amelyik már a 2. évben kinőtt az edényből, legyökeredzett és csodák csodájára, nagyon szép növény fejlődött belőle. Ekkor el is határoztam, hogy legközelebb vagy nagyobb ültetőkosárba ültetem,vagy egyenes le a tó aljára, hogy had tudjon fejlődni.

 

Majd töltöttem fel tovább a tavamat, még elértem a sekély részig. Ide többféle növényt is beszereztem, volt amit ismerőstől kaptam (Mocsári nőszirom, Nádi boglárka) és volt amit kertészetben vettem (Vízi hídőr, Békaszittyó), sőt úton hazafelé még gyékényt is szedtem az út menti vizesárokban. A beültetésükkor ültető tasakot használtam és a növényeket tavi földbe tettem, tetejükre kavicsot szórtam. Kivéve, hogy a gyékényt nem kis tasakba, hanem pár nagyobb kövekből és gotextillel kibélelt fészekbe ültettem. Tartottam attól, hogy majd az egész tavat benövi ezért használtam geotextilt köré.

 

Már el is érkeztem a tóperem kialakításához, amit szögletes terméskövek segítségével oldottam meg. A vízből kilátszó fóliát sikerült teljesen eltüntetni. Ezt úgy oldottam meg, hogy a tó szélét körbevevő 8-10 cm mély peremrészre, kihajtottam a tófóliát, majd geotextil csíkokat ráhelyezve, elkezdtem a köveket egymás mellé pakolni. Miután megvoltam vele a fóliát visszahajtottam a kövek irányába, és kívülről földel megtuszkoltam, hogy a kövek széléhez simuljon a fólia. Ezután következett még egy kifelé hajtás, majd körbevágtam a fóliát, és erre a részre kulékavicsot szórtam.

 

Amint nagyjából készen is voltam a tóval, jöhettek bele a halak és a berendezések. A szomszédból kaptam pár piros aranyhalat, valamint vásároltam szubunkin és osztottfarkú aranyhalakat, melyek nagyon szépek voltak. Később 1 hét múlva jött még bele 3 db fátyolos koi is, mára egész nagyra megnőttek. Szűrőberendezést kezdésnek nem vásároltam, viszont vettem egy Pontec PondoVario 2500 szökőkút és szűrőtápláló szivattyút. A szivattyúra azért esett a választásom, mert olyant kerestem ami, az 5 köbméteres tó vizét kb. 2 óránként át tudja forgatni. A szivattyú jól bevált, még a mai napig ezt használom, viszont később saját magam készítettem hozzá egy tószűrőt is.

 

Ha már volt szivattyúm egy kis csobogó építése is megtörtént. Ekkor már a tó teljesen elkészült, elsőre kicsit üresnek tűnt, viszont a mai napig nagyon sok változás történt rajta. Új növényeket szereztem be: Átokhínár, Vízi menta, Sellővirág, Virágkáka, Nyílfű, stb... és a tavat is egy kicsit átalakítottam. Valamint az első évbe még kaptam egy vödörnyi aranyhalat és koit is. Az aranyhalak nagyon szaporodtak már vagy 30-40 darabnál tart a létszámuk. Koiból vásároltam még pár szép fátyolosat, azóta 16-18 darabom van összesen, az elsők már megnőttek kb 30-35 cm-re.

 

A képek a tó készítés folyamatát mutatják be, valamint a többi kép az elmúlt évekből való.